Opruimen een middel of een doel? - Het experiment

Ik vraag mezelf regelmatig af hoe het komt dat er een soort stoffig imago rond opruimen hangt. Niet stoffig in de zin van, stof en viezigheid, nee, meer in de zin van, oubollig. 

Meer van, een voorjaarsschoonmaak dat deden ze toch vroeger? Net als dat het woensdag gehaktdag was, maakten ze vroeger grondig schoon als de lente begon. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer, dat is niet meer van deze tijd. Wij hebben daar ook helemaal geen tijd voor en we hebben dat ook niet echt nodig…

Maar is dat wel echt zo? In mijn ogen doen we dat namelijk nog steeds, misschien in een iets andere vorm, maar we doen het wel. Kijk maar eens om je heen. Zeker nu de vogels ons morgens weer wakker fluiten, de bloemetjes langzaam hun kopjes weer laten zien en de lammetjes heerlijk door de wei dartelen. 

Langzaam aan gaat iedereen weer zijn tuintje in, oude plantjes eruit en nieuwe erin. Gras wordt weer voor het eerst gemaaid en bomen worden gesnoeid. Ook ik krijg dan dus zin om op te ruimen, schoon te maken, mijn tuin onder handen te nemen en alles weer lekker klaar te maken voor het voorjaar. Jij niet?

Zo’n voorjaarsschoonmaak betekent namelijk niets anders dan afscheid nemen van de winter en jezelf klaar maken voor het voorjaar. Lekker fris en fruitig het nieuwe seizoen starten. 

We doen dit soort schoonmaakbeurten of opruimsessies wel vaker, alleen staan we er niet zo bij stil. Misschien herken je dit wel. Net voordat er visite komt ga je als een superman of woman door het huis om de boel nog even op orde te brengen. Je wilt namelijk niet dan anderen zien dat er bij jou in huis ook gewoon geleefd wordt, dus weg met die zooi die al veel te lang op tafel ligt, of die kranten die je toch niet meer leest. 

Net voordat je op vakantie gaat is ook zo’n moment, nog even vlug alles aan kant maken. Tenminste dat is wat ik doe. Als ik op vakantie ga wil ik namelijk dat alles er spik en span bij ligt voor als ik weer thuis kom. Gewoon, omdat het zo lekker voelt om in een schoon en opgeruimd huis thuis te komen na een heerlijke vakantie. Herkenbaar toch?

Opruimen geeft ons op zulke momenten een instant lekker gevoel, een gevoel van, laat maar komen ik heb het onder controle, ik kan het aan. Goed voorbereid voor wat er komen gaat en daarmee rust creërend. Dat is wat het opruimen van spullen je kan geven. Een gevoel van rust en ruimte, overzicht en inzicht. Ik vind dat een prettig gevoel. En om dit gevoel te bereiken is opruimen dus niet het doel, maar een middel, een middel om die rust en ruimte te creëren om inzicht en overzicht te krijgen en om het gevoel te hebben dat je alles lekker onder controle hebt. Fijn toch, nietwaar? 

Eigenlijk hoop ik stiekem dat jouw handen ook beginnen te jeuken en je na het lezen van dit stukje denkt, JA, daar heb ik eigenlijk ook wel zin in, een frisse voorjaarsstart maken! Lekker opruimen om het voorjaar lekker te beginnen.  Als dat zo is, type dan JA in de comments. Maar misschien denk je wel, nope, geen zin in, dat mag natuurlijk ook, type dan NEE en geef aan waarom niet. Ik ben erg benieuwd!

Deel op facebook
Deel op email
Deel op print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top