Vasthouden om niet los te hoeven laten... - Het experiment

“Laat het los”…hoe vaak zeggen we dat niet tegen elkaar?

Ik realiseerde me pas dat ik dat eigenlijk best vaak zeg. 

Tegen mijn kinderen, als ze gefrustreerd zijn omdat het niet gaat zoals bedacht. Maar ook tegen mezelf. Ik kan me namelijk best opwinden als iets niet gaat zoals IK had bedacht, of als iets in mijn ogen niet eerlijk is, maar ook als er iemand voor me rijdt met 60 km per uur op een weg waar je 80 mag, of iemand die bij de kassa staat en graag wil betalen met kleingeld om er na 5 minuten tellen achter te komen dat het toch net niet genoeg is….laat het los…zeg ik dan tegen mezelf, maar eerlijk is eerlijk, dat vind ik soms best lastig..

Loslaten is gewoon makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe laat je los als je dat eigenlijk helemaal niet wilt. Als je juist liever vast wil houden? Vasthouden aan spullen of vasthouden aan een baan die je zekerheid geeft, maar ook vasthouden aan mensen en vriendschappen. En soms, soms wordt je ineens gedwongen om los te laten, omdat iemand ineens uit je leven verdwijnt door een overlijden. 

Loslaten is ook gewoon doodeng. Want loslaten heeft namelijk vaak te maken met afscheid nemen van iets dat was, iets dat herinneringen of gevoelens oproept, die horen bij dat bepaalde voorwerp of die bepaalde persoon. 

Loslaten hoeft niet gelijk te betekenen dat je het kwijt bent. Het kan ook betekenen dat iets een andere vorm krijgt of anders wordt ingevuld. Door los te laten ontstaat er dan dus juist ruimte.  Ruimte voor iets anders, voor iets nieuws, voor mooie herinneringen, voor nieuwe inzichten, voor nieuwe vriendschappen en nieuwe kansen. 

Maar hoe doe je dat dan loslaten?

En waarom zou je eigenijk iets loslaten?

Door krampachtig vast te houden aan iets bereik je vaak niets. 

Loslaten is dan eigenlijk de beste en enige optie. Wat je loslaat komt naar je toe, probeer het eens, misschien sta je wel versteld.

Dus heb je moeite met loslaten? Vraag jezelf dan eens af, wat is het dat ik eigenlijk graag wil vasthouden? 

Deel op facebook
Deel op email
Deel op print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top